آینده مالی تاریک کشورهای عرب خلیج فارس در سایه کاهش قیمت نفت و کرونا

به گزارش وبلاگ لاوان، شیوع ویروس کرونا بر شرایط مالی کشورهای عرب خلیج فارس که اساسا قبلا از آن از کاهش قیمت های نفت رنج می بردند، تاثیر منفی گذاشته است.

آینده مالی تاریک کشورهای عرب خلیج فارس در سایه کاهش قیمت نفت و کرونا

به گزارش گروه بین الملل وبلاگ لاوان،احمد مصبح تحلیلگر اقتصادی عرب در گزارشی در سایت الخلیج آنلاین به آنالیز تاثیر اقتصاد کشورهای عرب حوزه خلیج فارس از کاهش قیمت های نفت و شیوع بیماری کرونا پرداخت و نوشت: کاهش قیمت های نفت و طرح های اضطراری دولت ها برای مقابله با ویروس کرونا تاثیر منفی زیادی روی بودجه های کشورهای عرب حوزه خلیج فارس و پیش بینی ها درخصوص میانگین رشد در دوره آینده گذاشته است، اما میزان این تاثیر پذیری از کشوری به کشور دیگر متفاوت است.

ویروس کرونا امروز در کشورهای مختلف دنیا به استثنای چند کشور اندک شیوع یافته است و شمار زیادی از کشورها را وادار نموده است که مرزها را ببندند و پروازها را به حالت تعلیق درآوردند و گردهمایی ها و تجمع ها را لغو نمایند.

کشورهای عرب حوزه خلیج فارس نیز سهمی از این ویروس برده و تدابیر زیادی را برای مهار آن در نظر گرفته اند. این امر بر شرایط اقتصادی کشورهای عرب خلیج فارس که اساسا قبلا از آن از کاهش قیمت های نفت رنج می بردند، تاثیر منفی گذاشته است.

میزان تاثیر کاهش قیمت نفت و شیوع کرونا بر اقتصاد کشورهای عرب حوزه خلیج فارس را می توان به توضیح زیر توصیف کرد.

عربستان

بعد از سقوط نزدیک به 30 درصدی قیمت های نفت و توقف توافق سازمان اوپک برای کاهش فراوری، عربستان بیشترین زیان را متحمل شد، زیرا تداوم این شرایط روزانه صدها میلیون دلار ضرر برایش به همراه خواهد داشت.

این شرایط باعث شد که عربستان هزینه دولتی را نزدیک به 13 میلیارد دلار یعنی 5 درصد بودجه کل سال 2020 میلادی کاهش دهد.

موسسه بین المللی ویچ (Which) در گزارش خود آورده است که عربستان نیازمند افزایش قیمت های نفت تا سقف 91 دلار برای هر بشکه در سال 2020 میلادی است تا اینکه بتواند موازنه ای در بودجه خود ایجاد کند. از این رو، پیش بینی می گردد که کسری بودجه عربستان از 4.5 درصد به 10 درصد افزایش یابد.

در نتیجه این امر، موسسه رتبه بندی مودیز پیش بینی خود از بخش بانکی عربستان را تغییر داده است و به علت وخامت فضای کاری بانک ها ، نگاه آینده به سیستم بانکی عربستان منفی شده است.

این موسسه پیش بینی کرد که فعالیت اقتصادی کند شده و بر کیفیت سپرده و سود بانک ها تاثیر منفی بگذارد و پرونده اقتصادی قوی آن زیر فشار قرار گیرد و خزانه دولت از کاهش قیمت های نفت تاثیر پذیرد.

علاوه بر این، این امر باعث کاهش نرخ بهره در عربستان باعث افزایشس فشار بر سود بانکی گردد.

این امر به نوبه خود باعث کاهش تدریجی پشتوانه صندوق توسعه ملی عربستان خواهد شد زیرا از یک سو عربستان باید برای کاهش بحران اقتصادی خود از این صندوق برداشت کند و از سوی دیگر کاهش قیمت های نفت حاشیه سود و حجم واریزی به این صندوق را کم خواهد نمود.

امارات

درباره امارات باید گفت که این بحران بر عمق بحران اقتصادی بازار این کشور به ویژه دبی افزوده است.

در کنار تاثیر منفی کاهش نفت بر ابوظبی، مراکز اقتصادی متعلق به بانک های اماراتی و بخش خدمات و ساخت و ساز نیز تاثیر منفی بزرگی خواهد پذیرفت.

براساس گزارش موسسه ویچ، این امر به نوبه خود بر پیش بینی ها درخصوص میزان کسری بودجه امارات تاثیر خواهد گذاشت که از مازاد 1.1 درصد به -11.4% می رسد.

این موسسه همچنین پیش بینی یک رکود اقتصادی در سال 2020 را به خاطر تعویق نمایشگاه اکسپو و تبعات کورونا نموده است که به یک درصد می رسد و این امر به معنای کاهش بیشتر موجودی صندوق توسعه ملی امارات در کنار زیان های وارده به این صندوق به خاطر سقوط بورس های دنیای است.

قطر

شاخص های اقتصادی امارات بعد از رویدادهای بازار نفت در برهه اخیر خوب نخواهد بود، اما به بدی سایر کشورهای عرب حوزه خلیج فارس هم نیست.

قطر اساسا متکی به بازار گاز مایع است؛ با وجود ارتباط این بازرار با قیمت های نفت. اما کاهش قیمت های گاز به اندازه قیمت های نفت زیاد نخواهد بود.

اما مشکل درآمدی قطر در پیش بینی درخصوص کاهش تقاضای دنیای گاز مایع است.

برای قطر، ثبات بخش بانکی و عدم تاثیرپذیری مراکز اقتصادی وابسته به بخش بانکی از بحران پیش بینی می گردد و به احتمال زیاد بخش خصوصی از حمایت دولتی برخوردار گردد.

اما ادامه عدم کنترل شیوع کرونا فشارهای اقتصادی را افزایش می دهد و تاثیر مستقیمی بر منابع صندوق توسعه ملی قطر خواهد داشت؛ به ویژه در سایه سقوط بورس های دنیای. موسسه ویچ پیش بینی نموده است که بودجه عمومی قطر با کسری 5.1 درصدی روبرو گردد و این درحالی که پیش بینی های سابق این موسسه از مازاد 3.6 درصدی حکایت داشت.

کویت

بی شک کاهش درآمدهای دولتی کویت به علت کاهش ناگهانی قیمت های نفت و توقف فعالیت تجاری سقف پیش بینی های منفی از بودجه این کشور را بالا برده است.

موسسه ویچ در گزارش خود آورده است: بودجه اقتصادی کویت ممکن است دچار کسری تا 14.7 درصد گردد و این درحالی است که پیش بینی های گذشته از کسری 4.1 درصد حکایت داشتند.

این امر خود را در فشار بر صندوق توسعه ملی کویت در آینده نشان خواهد داد.

بحرین

بحرین از بزرگترین کشورهایی است که از نظر اقتصادی با مشکل روبرو است؛ به ویژه در سایه افزایش میانگین بدهی عمومی و ارتباط اقتصاد بحرین با اقتصاد عربستان.

با سقوط قیمت های نفت، بحرین با مسائل بزرگی روبرو خواهد بود.

براساس اعلام موسسه ویچ، پیش بینی می گردد که کسری بودجه بحرین به 13.5 درصد در سال 2020 میلادی برسد.

سلطان نشین عمان

شاخص های اقتصادی در شرایط بی ثباتی خواهد بود؛ به ویژه با تداوم سقوط قیمت های نفت و ادامه شکست کوشش ها برای توافق در سازمان اوپک برای کم کردن فراوری.

اما براساس موسسه مودیز، برآورد می گردد که بانک های عمان برای تامین ذخایر قوی سرمایه را داشته باشند که این امر باعث خواهد شد که زیان های ماه های آینده را به خوبی مهار کند. پیش بینی می گردد که کسری بودجه عمان به 13 درصد برسد.

منبع: خبرگزاری تسنیم

به "آینده مالی تاریک کشورهای عرب خلیج فارس در سایه کاهش قیمت نفت و کرونا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آینده مالی تاریک کشورهای عرب خلیج فارس در سایه کاهش قیمت نفت و کرونا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید