از مضرات و فواید چربی ها چه می دانید؟
به گزارش وبلاگ لاوان، چربی یکی از سه درشت مغذی Macronutrients بین پروتئین و کربوهیدرات ها است. این درشت مغذی انواع مختلفی دارد و اغلب سلامت را تهدید می نماید. چربی زیان های خودش را دارد اما فواید آن هم درخور توجه است. با دانستن این که چربی چگونه روی بدن شما تاثیر می گذارد بهتر می توانید جایگاه آن را در رژیم غذایی خود معین کنید. در این مطلب می خواهیم فواید چربی ها و مضرات آن ها را با هم مقایسه کنیم.
مضرات چربی ها
وزن گرفتن
چربی با 9 کالری در هر گرم در بین سه درشت مغذی دیگر کالری بیشتری دارد بنابراین خوردن غذاهایی که چربی زیادی دارند جز اضافه وزن دستاورد دیگری برای شما ندارد. تجمع چربی و وزن اضافه، مخصوصا در میان تنه خطر ابتلا به بیماری های مزمن را افزایش می دهد و می تواند منجر به افسردگی و کاهش اعتماد به نفس گردد.
خطر ابتلا به بیماری های قلبی
چربی های اشباع شده و ترانس هر دو تاثیری منفی روی بدن دارند. اغلب چربی های اشباع شده در محصولات حیوانی مثل گوشت گاو، گوشت بره، گوشت ماکیان با پوست و محصولات لبنی یافت می شوند. چربی های اشباع شده در طی یک فرآیند شیمیایی به نام هیدروژنه کردن Hydrogenation به وجود می آیند، فرآیندی که در آن هیدروژن به روغن اضافه شده و در دمای زیادی گرم می گردد.
این کار عمر مفید چربی را افزایش می دهد. خوراکی های بسته بنده شده مثل کیک و بیسکوئیت نیز در معرض چنین فرآیندی قرار می گیرند. چربی های اشباع شده و چربی های ترانس به بالا رفتن لیپوپروتئین با چگالی کم یا همان LDL که نوع بد کلسترول است یاری می نمایند. چربی های ترانس نیز لیپوپروتئین با چگالی زیاد HDL را که کلسترول خوب است را پایین می آورد. کلسترول بالا LDL خطر بروز بیماری های قلبی را افزایش می دهد.
زمانی که مواد خوراکی بسته بندی شده می خرید به برچسب غذایی آن ها نگاه کنید تا مطلع شوید آیا چربی های آن کامل هیدروژنه شده اند یا تا میزان ای. به این ترتیب می توانید از چربی های ترانس موجود در آن مطلع شوید.
فواید چربی ها
کاهش خطر ابتلا به بیماری
چربی های خوب به شکل چربی تک غیر اشباع و چربی چند غیر اشباع وجود دارد. این چربی ها به طور طبیعی در دانه های خوراکی، آووکادو، ماهی های آب های سرد و زیتون وجود دارند. روغنی که از زیتون، ذرت، تخم گل آفتابگردان و سبزیجات گرفته می گردد در دمای اتاق حالت مایع دارد که این نشان دهنده غیر اشباع بودن چربی های آن است. این چربی ها در هر دو شکل برای قلب مفید هستند.
چربی های تک غیر اشباع سطح کلسترول بالا را پایین می آورند که این به نوبه خود خطر سکته و بیماری قلبی را در افراد کم می نماید. اسیدهای چرب امگا3 نیز نوعی چربی چند غیر اشباع هستند که در ماهی سالمون، دانه کتان، شاه ماهی و گردو یافت می شوند.
بر اساس تحقیقاتی که در دانشکده پزشکی دانشگاه هاروارد اجرا شده، این چربی ها علاوه بر جلوگیری از بیماری قلبی، از لخته شدن خون و تشکیل غشای سلولی در مغز نیز جلوگیری می نمایند. پس نمی توان فواید چربی ها را نادیده گرفت.
کنترل وزن
یکی از اثرات خوب و فواید چربی در بردن استفاده از آن در کنترل وزن است. چربی همانقدر که می تواند باعث اضافه وزن گردد، می تواند برای کاهش وزن یا حفظ وزن دلخواه مفید باشد. خوردن چربی با احساس سیری همراه است و این احساس سیری میل شما را به خوردن غذای بیشتر کم می نماید.
نکته کلیدی مصرف مواد غذایی با چربی بالا اما سالم است مثل دانه های خوراکی و کره هایی که از این دانه ها گرفته می گردد. برای این که احساس سیری کنید احتیاج به مصرف زیاد چربی ندارید. مثلا سی گرم بادام تقریبا 14 گرم چربی و 163 کالری دارد.
تامین انرژی هنگام ورزش
درباره ف.اید چری ها می توتن به تاثیر آن در ورزش اشاره نمود. کربوهیدرات ها منشاء اصلی انرژی در بدن هستند. وقتی ذخیره کربوهیدرات بدنتان را از دست داده باشید، به ویژه هنگام ورزش کردن، چربی تبدیل به منبع انرژی در بدن شما می گردد. این اتفاق تقریبا 20 دقیقه بعد از آغاز تمرین رخ می دهد.
جذب ویتامین
ویتامین A، D، E و K ویتامین های محلول در چربی هستند که برای ذخیره شدن و انتقال به اعضای مختلف بدن وابسته به چربی هستند. ویتامین A تقویت نماینده بینایی، ویتامین D تامین نماینده قوای استخوان ها، ویتامین E تقویت نماینده سیستم ایمنی و ویتامین K رفع نماینده لخته خون هستند.
منبع: کتاب کاله