لیستی از سوغات خوراکی تبریز
به گزارش وبلاگ لاوان، به گوشه شمال غربی ایران که سفر می کنید، یکی از برترین کلان شهرهای ایران را می بینید که برای سوغاتی های خوارکی اش معروفیت دارد. تبریز یکی از زیباترین شهرهای ایران است که به فرهنگ بالا نیز معروف است و تمیزترین کلان شهر ایران به شمار می رود. به همه این تعاریف و قابلیت ها، خوشمزه جات این شهر را هم اضافه کنید.

سوغات خوراکی تبریز همان چیزی است که در این شهر مقاومت شما را در برابر خرید به راحتی از بین می برد. امکان ندارد بوی آن ها به مشامتان برسد و یا تکه کوچکی را بخورید اما تصمیم نگیرید که میزانی برای خود و دیگران به سوغات ببرید. این هنر آشپزی مردمان تبریز است. چنان مزه ها را باهم مخلوط می نمایند که خوشمزگی شان هوش از سرتان می برد. یوتراوز شما را با سوغات خوراکی تبریز آشنا می نماید.
- آجیل و خشکبار تبریز
- اریس تبریز
- باقلوای تبریز
- چورتمه یا اریس خشک تبریز
- حلوا برزک تبریز
- راحت الحلقوم یا باسلوق تبریز
- رشته ختایی تبریز
- شکلات تسبیحی تبریز
- شیرینی پیچ انگشتی تبریز
- شیرینی کنجدی تبریز
- شیرینی لطیفه تبریز
- عسل سهند
- قرابیه تبریز
- لبنیات و پنیر لیقوان تبریز
- لوز تبریز
- مربای گل محمدی تبریز
- نان روغنی تبریزی یا ایشلی کوکه
- نان زنجبیلی تبریز
- نوقا یا لوکاست
آجیل و خشکبار تبریز
تبریز در آجیل و خشکبار زبانزد ایران و جهانست. مغزهای بسیار خوشمزه و میوه های خشک مانندآلو، هلو، زردآلو و ... در این شهر تهیه می شوند و می توانید میزان زیادی از این سوغات خوشمزه را تهیه کنید و برای مدت ها آن را مصرف کنید و از این همه خوشمزگی لذت ببرید. علاوه بر آجیل و خشکبار به صورت معمول، نوع دیگری از میوه خشک هم تهیه می گردد که وقتی میوه در حال خشک شدن است در میان آن پودر شکر و هل و بادام می ریزند و به این ترتیب میوه خشک طعمی بسیار خوشمزه پیدا می نماید.
اریس تبریز
از مخلوط کردن شیر و شکر و وانیل و کاکائو و پسته شیرینی خوشمزه ای به نام اریس آماده می گردد. اریس از سوغاتی های خیلی قدیمی تبریز است و آن قدر خوشمزه است که اگر یک بار آن را میل کنید، دیگر نمی توانید طعم دلپذیرش را فراموش کنید. اریس انواع مختلفی دارد مثل اریس تسبیحی، اریس کاکائویی و اریس شیری کشی. تبریزی ها معمولاً اریس را با چای می خورند.
باقلوای تبریز
از ترکیب شکر و تخم مرغ و آرد با وانیل و مغزهای خوشمزه باقلوا تهیه می گردد که به شکل لوزی یا لوله ای و یا مربعی است. باقلوا یکی از خوشمزه ترین و البته اصلی ترین سوغاتی های خوراکی تبریز است. آن قدر این شیرینی خوشمزه است که از خوردن آن سیر نمی شوید. باقلوا در شهرهای مختلف ایران و کشورهایی مثل ترکیه و حوزه مدیترانه فراوری می گردد اما طعم باقلوای هر منطقه با منطقه دیگر فرق می نماید. به جرات می توان گفت که باقلوای تبریز یکی از برترین هاست.
چوروتمه یا اریس خشک تبریز
چوروتمه یکی از قدیمی ترین سوغاتی های خوشمزه تبریز است. البته اکنون به راحتی نمی توانید آن را پیدا کنید مگر این که به بازار قدیم بروید و خوب جستجو و پرس وجو کنید تا شاید بتوانید یک کارگاه چوروتمه پیدا کنید.
حلوای برزک تبریز
حلوایی خوشمزه را می پزند و در آن از دانه روغنی برزک استفاده می نمایند. این دانه روغنی بسیار خوشمزه و خوش بو و مقوی است و البته رنگ سبز تیره ای دارد که حلوا را تیره می نماید. حلوای بزرک مخصوص تبریز است و ارزش غذایی آن آن قدر بالاست که حتی در عطاری ها هم برای استخوان درد به فروش می رسد.
راحت الحلقوم یا باسلق تبریز
از مخلوط کردن آرد و شکر و گلاب و جوهر لیمو شیرینی خاصی به نام راحت الحلقوم فراوری می گردد. راحت الحلقوم مخصوص تبریز است و بسیار شیرین و خوشمزه است. تبریزی ها برای جشن ها به خصوص شب یلدا راحت الحلقوم تهیه می نمایند.
رشته ختایی تبریز
رشته های مخصوص را با ترکیبات مختلف و بعلاوه گلاب و کره و پودر قندی و گردو و پسته درست می نمایند. سپس با استفاده از این رشته ها شیرینی ای مخصوص به نام رشته ختایی فراوری می نمایند. رشته ختایی به شدت خوشمزه است و چون ارزش غذایی اش بالاست در ماه رمضان بیشتر فراوری و استفاده می گردد. به رشته ختایی در ترکیه تل کادایف می گویند.
شکلات تسبیحی تبریز
شکر و گلوکز و شیر و چند ماده دیگر را با هم ترکیب می نمایند و شکلات خوشمزه ای به نام شکلات تسبیحی می سازند. این شکلات دو رنگ است و مانند دانه های تسبیح کنار هم قرار گرفته است.
شیرینی پیچ انگشتی تبریز
زرده تخم مرغ را با وانیل و شکر و گردو و پودر پسته مخلوط می نمایند و شیرینی خوشمزه ای به نام شیرینی پنج انگشتی یا پفک گردویی می پزند. این شیرینی سوغات خیلی خاص و خوشمزه تبریز است که می توانید برای خو و آشنایان تهیه کنید و به عنوان سوغات خوارکی تبریز آن را تقدیم عزیزانتان کنید.
شیرینی کنجدی تبریز
میزان زیادی کنجد با زرده تخم مرغ و شکر مخلوط می گردد و شیرینی خوشمزه کنجدی از آن تهیه می گردد. شیرینی کنجدی شیرینی معمول مهمانی ها و جشن های تبریزی هاست و بیشتر مردم تبریز به آن بسیار علاقه دارند. این شیرینی یکی از سوغاتی های خوراکی خوشمزه تبریز است.
شیرینی لطیفه تبریز
با ترکیب آرد و تخم مرغ و وانیل و بکینگ پودر شیرینی خوشمزه ای به صورت نان دایره ای شکل کوچک درست می گردد. خامه با پودر قند ترکیب شده و دوتا نان را روی هم قرار داده و بین آن ها خامه می ریزند. به این شکل شیرینی لطیفه آماده می گردد. این شیرینی در تمام ایران فراوری می گردد اما تبریزی ها آن را طوری می پزند که عطر و طعمی خاص و بسیار دل نشین دارد.
عسل سهند
در دامنه کوه های سهند همواره گلزارهایی زیباست و این گلزارهای محل پرورش زنبورهای عسلی است که برترین عسل های جهان را فراوری می نمایند. برای تهیه عسل سهند باید به شهر مراغه بروید تا بتوانید مستقیماً از زنبورداران این منطقه عسل اصل را تهیه کنید.
قرابیه تبریز
آرد و شکر و تخم مرغ را به همراه وانیل و مغذی جات مختلف باهم مخلوط می نمایند و یک شیرینی کلوچه مانند خوشمزه به نام قرابیه را می پزند. قرابیه از سوغاتی های اصلی تبریز است و طعم های مختلف گردویی، پسته ای، نارگیلی، شکلاتی و ... دارد. به خاطر موادی که در تهیه قرابیه استفاده می گردد این شیرینی کمی گران است. به همین دلیل جایگاه خاص و ویژه ای در مراسم ویژه تبریزی ها دارد.
لبنیات و پنیر لیقوان تبریز
پنیر لیقوان تبریز در تمامی ایران معروف است و کمتر کسی است که آن را نشناسد. وقتی در تبریز هستید حتماً پنیر لیقوان را تهیه کنید و از آن بچشید. زیرا با شیر تازه گوسفندانی تهیه شده است که در برترین چراگاه های غرب ایران تغذیه شده اند. در کنار پنیر لیقوان لبنیات دیگری هم فراوری می گردد که همگی آن ها بسیار تازه و خوشمزه هستند.
لوز تبریز
کرم کارتا را با زعفران و پودر بادام و پسته و قند و آب مخلوط می نمایند و شیرینی لوز را با استفاده از این ترکیب می سازند. لوز در یزد هم فراوری می گردد اما می گویند طعم و عطر لوز تبریزی بهتر از لوز یزدی است. لوز را بیشتر در نوروز می پزند.
مربای گل محمدی تبریز
مگر می گردد شهری برترین میوه ها را داشته باشد اما خوشمزه ترین مرباها را نداشته باشد؟ مرباهای تبریز بسیار خوشمزه اند اما مربای گل محمدی آن طعم دیگری دارد. درست است که کاشان شهر گل های محمدی است اما تبریزی ها برترین مرباهای گل محمدی را می پزند.
نان روغنی تبریزی یا ایشلی کوکه
از ترکیب آرد و آب و تخم مرغ با ماست و زنجبیل نان خوشمزه ای به نام روغنی می پزند. نان روغنی می تواند یکی از سوغاتی های خوشمزه ای باشد که با خود ببرید هرچند خوردن نان روغنی تازه و داغ یک تجربه فراموش نشدنی و فوق العاده است که نباید آن را از دست بدهید.
نان زنجبیلی تبریز
با ترکیب آرد، تخم مرغ، روغن و ماست یک نان خوشمزه پخته می گردد و البته داخل مایع آن پودر زنجبیل و شکر هم هست تا این نان را به نانی شیرین و خوشمزه تبدیل کند. نان زنجبیلی در تبریز بیشتر مخصوص ماه رمضان است.
نوقا یا لوکاست
سفیده تخم مرغ را با وانیل و گردو و شکر مخلوط می نمایند و یک شیرینی به نام نوقا تهیه می نمایند که کاملاً شبیه به گز اصفهان است اما طعم خاص خود را دارد. بنابراین اگر از علاقه مندان به گز باشی این شیرینی را حتماً امتحان کنید. نوقا از شیرینی هایی است که جایگاه خاصی در میان مردم تبریز دارد و در بیشتر مراسم شادی شان حتماً نوقا را تهیه می نمایند و از خوشمزه ترین سوغاتی های خوراکی تبریز است.
منبع: یومگ